Van vriendschap naar Italië!

Vrienden Iwan Dekker (l) en docent Marcel de Joode (r)

Docent Marcel de Joode en vrienden Iwan Dekker en Jacco van Veen kwamen, tijdens een stevig ontbijt na een avondje stappen, op het geniale idee voor een stagereis naar Italië. Om precies te zijn naar Mornico Losana, waar Iwan en Jacco van inonshuys.nl ook camping Per Amore del Vino hebben opgezet. Een fantastische plek tussen de uitgestrekte wijnvelden.

Iwan en Jacco zijn bevriend geraakt met de lokale bewoners en wijnboeren. Toen Marcel dit hoorde, leek het eigenlijk te goed om waar te zijn. Vrienden met een accommodatie in Italië… een docent met leerlingen… en een bevriende wijnboer uit de buurt die wel wat hulp kon gebruiken.
Het idee ontstond een paar jaar terug, toen Marcel het meenam naar school en vervolgens samen met oud-directeur Jelle Klei alles tot in de puntjes uit zocht. Na heel wat gepuzzel en het vinden van de juiste onderwijskundige raakvlakken, was er groen licht! Maar toen kwam corona…
Nu, drie jaar later, vertrokken de vierdejaars leerlingen van Horeca, Bakkerij en Recreatie richting Italië om de handen uit de mouwen te steken. Ondanks wat gedoe rondom de Italiaanse arbeidsinspectie liet niemand zich tegenhouden. Dankzij een sponsor, JB Bedrijfskleding uit Alkmaar, die zorgde voor de juiste werkkleding en schoenen, kon iedereen goed voorbereid aan de slag! De leerlingen werden feestelijk onthaald op het gemeentehuis door de burgemeester. Nog nooit eerder waren er buitenlandse scholieren op bezoek geweest. De Italiaanse krant was er zelfs bij en legde het vast.

Overnachten deden de Regius-leerlingen op de camping van Iwan en Jacco, die hun accommodaties kosteloos ter beschikking stelden. De leerlingen werkten met veel enthousiasme bij bevriende wijnboer Matteo Piccinini, waar ze druiven plukten.

Tijdens het verblijf waren er verschillende activiteiten. Zo zijn de leerlingen op bezoek geweest bij de lokale bakker en hebben ze echte ciambella’s leren maken (Italiaanse koekjes). Ze hebben een workshop gehad van een meesterchef voor het maken van de échte authentieke Italiaanse pasta en geleerd hoe salami gemaakt wordt op een salamiboerderij. En als kers op de taart hebben de leerlingen een bezoek gebracht aan een Italiaans opleidingsinstituut in dezelfde leerrichting.

Het is mooi om te zien hoe het bedrijfsleven en het onderwijs elkaar zo weten te vinden en wat een waardevolle praktijklessen er mee naar huis zijn genomen.
En wat betreft het opleidingsinstituut uit Italië? De volgende ideeën liggen al klaar. Wie weet een uitwisselingsreis volgend schooljaar?

Geschreven door Lieselotte Leal